Australië

Australië. Iedereen kent het wel. Dat droge continent daar ver weg, aan de andere kant van de wereld. Vol surfdudes, aboriginals en backpackers, die nog net voordat ze gaan studeren of weer terug aan het werk gaan eens lekker van het goede leven willen genieten en de vele verplichtingen van het leven nog even willen ontvluchten. De plek waar je koala's, kangoeroe's of veel andere diersoorten die je nergens anders op de wereld tegenkomt zal vinden. Het land van de didjeridoo, de outback; er zijn ontzettend veel dingen die zo typerend zijn voor Australië.

Maar waar Australië ook vooral bekend van is in de duikwereld, is het onmetelijke aantal riffen en prachtige duikstekken die het herbergt. De Australiërs houden zich heel erg bezig met het behoud van de riffen en dat is te zien aan de overvloed en variëteit van zeeleven dat daar te vinden is. Vooral het grote zeeleven als Manta-roggen, schildpadden, en zelfs dolfijnen heb je een grote kans hier tegen het lijf te lopen. De duiksport is daarom ook een zeer populaire bezigheid in Australië. In iedere plaats waar een mooie duikstek ik de buurt is, zijn de duikscholen als paddestoelen uit de grond geschoten. Door de strenge wettelijke voorschriften en regelementen die gelden voor scubaduiken in Australië is alles in de duikscholen meestal perfect verzorgt en is de duikapparatuur altijd prima in orde.Ook de meeste Australiërs zelf zijn fervente duikers. Met het vinden van een buddy voor een of ander duikavontuur hoef je dus niet veel moeite te doen.

Het meest bekende rif van Australie is uiteraard het Great Barrier Reef. Dit is het grootste rif van de wereld en bestaat uit meer dan 900 individuele koraaleilanden met meer dan 3000 riffen, over een lengte van 2600 km. Het staat erom bekend dat dit immense rif duidelijk vanuit de ruimte te zien is en wordt beschouwd als het grootste . Het rif bevindt zich in het noordoostelijke deel van Australië in het zogenaamde "Coral Sea". Het water in de Coral Sea kan zo helder zijn dat zicht verder dan 30m vaak voorkomt. De meeste duiktrips vertrekken vanaf de plaats Cairns. Je kan kiezen voor de iets goedkopere trips die naar de riffen gaan dichter bij deze plaats zijn gelegen, maar deze hebben meestal al zwaar geleden onder het massatoerisme (het Great Barrier Reef huisvest zo'n 150.000 duikers per jaar) en vervuiling door de boten, waardoor de riffen al zwaar zijn aangetast. De echte "die-hard" duikers die het rif in volle glorie willen zien gaan voor de trips die naar het northern GBR gaan. Bekende duikstekken zijn daar "The Cod Hole" waar de grote potatoe-cods te zien zijn. En als je jezelf helemaal te buiten wil gaan, dan boek je een trip naar "Osprey Reef". Dit is het meest ver gelegen rif in het GBR en wat je hier te zien krijgt onbeschrijvelijk. Het water is hier helderder dan ooit wat ervoor zorgt dat je tientallen meters ver kan kijken en ook nog met aangename temperaturen. Dit is de plek om Manta-Rays of hamerhaaien te gaan zoeken. Het koraal is hier ook van de hoogste kwaliteit van het rif en is in volle kleuren aanwezig.

Voor mensen die deze trips willen doen is het wel even diep in de buidel tasten, maar als je dan het besluit te doen, dan heb je ook wel de ultieme duikervaring gekregen. Een andere optie voor mensen die niet veel geld hebben en zo'n trip toch graag zouden willen doen, is om mee te gaan als "expo-lid" met een van de bedrijven die deze duiktrips organiseren. Dit houdt in dat je onbetaald werk aan boord verricht, zoals helpen in de keuken (koekjes bakken, yeah!!) of als divemaster op het achterdek aan de slag gaat of mensen rondgidst in het water. Dit is harder werken dan mensen van te voren zouden verwachten, maar je krijgt wel de kans om 2 duiken op een dag te doen en spaart een flinke bom geld uit!

Wil je dit rif met je eigen ogen zien, dan moet je er wel snel bij zijn, want grote delen sterven op het moment af door watervervuiling, de opwarming van de Aarde en heelaas ook door het in overvloed aanwezige duiktoerisme.

Een andere mooie duik die zeker de moeite waard is, is een wrakduik naar de in 1911 gezonken SS Yongala. Dit stoomschip kwam in een cycloon terecht en zonk naar de 30m dieper gelegen bodem. Sinds die tijd is het wrak een huis geworden voor allerlei koraal en zeeleven. Er zwerven een groot aantal schildpadden omheen en de hoeveelheid soorten en aantallen vis zijn niet te vergelijken met andere plekken van Australie. Veel duikers vinden dit een van de beste duik die bestaat! Dus dat zegt al wel wat over deze duikstek.

Het westen van Australie kent nog een mooi rif, genaamd "Ningaloo Reef". Hoewel kleiner dan het Great Barrier Reef, doet het qua schoonheid en dingen die er te zien zijn er niet onder voor. Het bijzondere van dit rif is dat het pal naast de kustlijn ligt. Waar je voor het great barrier reef nog een eindje met de boot zal moeten varen om het rif te bereiken, hoef je voor Ningaloo Reef alleen maar je snorkelspullen aan te trekken en van het strand het water in te lopen. De helderheid van en dus het zicht in het water is meestal uitmuntend en ook hier kan je een bereik verwachten van rond de 20-30m. Het zeeleven is hier net zo divers als aan de oostkant, en als je speciaal voor Whalesharks of Manta-Rays het water ingaat kan je beter aan de westkust terecht. De beste plekken om dit rif te bezoeken zijn Exmouth (waar het "Ningaloof Reef Marine Park" naast ligt) of beter nog Coral Bay. Dit laatste is zo'n idyllisch paradijselijk plekje dat je er met moeite maar weer afscheid van neemt als de tijd weer aangebroken is om te vertrekken. Het water is wel wat kouder dan bij de meeste plekken van het GBR, maar daar laat je de pret toch niet door bederven?

Kortom, de echte duikfanaat mag de Australische wateren absoluut niet overslaan. Als je op reis bent in Australie kan je zo'n duiktrip best als minivakantie zien, want het is altijd tot in de puntjes toe verzorgd. Vooral bij de live-aboards kun je niet alleen genieten onder water, maar ook op de boot van de vele door chef-koks bereide maaltijden of de comfortabel ingerichte loungeruimtes. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Je wilt zo snel mogelijk weer het water in!